Nakło – “drzwi otwarte” w Zespole Szkół Żeglugi Śródlądowej

PIĄTEK, 13 KWIETNIA 2018

24 marca 2018 wzięliśmy udział w dniu otwartym Zespołu Szkół Żeglugi Śródlądowej w Nakle nad Notecią. Poza promocją szkoły na miejscu czekała nas również miła niespodzianka. Po serdecznym przyjęciu przez kadrę szkoły i jej uczniów oraz odpowiedzeniu na wszystkie pytania nurtujące potencjalnych przyszłych studentów Akademii Morskiej zostaliśmy zaproszeni na wycieczkę do nowo wybudowanej przystani. Kapitan Grzegorz Nadolny – opiekun tegoż miejsca – oprowadził nas po nowo powstałym miejscu. Znajdują się tam aule szkoleniowe, warsztaty oraz basen portowy, w którym cumują m.in. statek szkolny “Łokietek” oraz koszarka “Barbara”. Z uprzejmości Kapitana Nadolnego mieliśmy również możliwość odbycia krótkiego rejsu po Noteci statkiem wycieczkowym “Jadwiga”. Dodatkowo dowiedzieliśmy się, jak wielki potencjał kryją w sobie wody śródlądowe, dlaczego warto tworzyć nowe drogi wodne oraz inwestować w ich rewitalizację. Cieszymy się, że mogliśmy zobaczyć tak pięknie rozwijający się ośrodek szkolenia marynarzy oraz poszerzyć nasze horyzonty. :)
Tomasz Andrzejewicz